Kategoriler
Yemek Tarifleri

Herse Tarifi

Herse yemeği, lezzeti ve meşakkatli yapımı ile öne çıkan bir Kıbrıs mutfağı yemeğidir. Herselik buğday, tavuk, soğan, limon gibi malzemelerle hazırlanan bu yöresel yemek, düğün, bayram gibi özel günlerde tercih edilir. Buyurun herse tarifi ve yapımı için detayları içeren bir rehber.

 

Lezzet Şöleni: Herse Tarifi

Herse, özellikle Kıbrıs mutfağında sıkça yapılan, lezzetiyle herkesi cezbetmeyi başaran bir yemektir. Özellikle misafirlerinizi veya ailenizi şımartmak istediğinizde tercih edebileceğiniz bu tatlıyı siz de kolayca hazırlayabilirsiniz. İşte Herse Geleneği ve Herse Tarifi:

Kıbrıs’ta Herse Geleneği ve Herse Tarifi

Kıbrıs’ın en eski geleneklerinden birisi düğün, bayram ve özel günlerde herse pişirilmesidir. Gelenek şöyledir: Düğünün ikinci günü tenekelere buğday doldurulur ve üzeri kırmızı ya da beyaz örtüler ile kapatılır. Davul ve zurnalarla köyün değirmenine götürülür. Buğday ıslatılarak değirmende öğütülür. Bu işlemde sadece buğdayın kabuğu alınmış olur. Dövülen buğday yine tenekelere konarak ve yine davul zurna ile düğün evine götürülür. Burada herselik buğday kazana atılıp suyla pişirilir. Bu işlem yapılırken diğer yandan da koyun veya keçi kesilip onun etleri de parçalar halinde kazana atılır. Genelde öğleden sonra ocağa konulan herseye düğün yemekçisi tarafından suyu bittikçe su ilave edilir. Ve bu işlem oldukça uzun sürer (yaklaşık 10 saat) bu nedenle düğünün ikinci günü hazırlanmaya başlayan herse ancak ertesi gün ikram edilir. Et ve buğdayın birbirini tutması ve birbirinden ayrılmayacak kıvama gelmesi için sabırla pişirmek gerekir.

Herse için Gerekli Malzemeler:

  1. Orta boy tavuk
  2. Bir paket Bafra Herselik Buğday
  3. Bir baş soğan
  4. Yarım çay kaşığı limon
  5. Bir çorba kaşığı tereyağı
  6. Tuz ve su

Herse Yapılışı, Herse Nasıl Yapılır?

Buğday iyice ayıklanır ve yumuşaması için suya konur. Tavuk yıkanıp limonlanır ve ardından haşlanır. Haşlanan tavuğun kemikleri ve derisi temizlenir ve kalan etler didiklenir. Tavuğun haşlandığı suya ince kıyılan soğan eklenir. Ardından buğday ve tuz da eklenerek gerekirse su ilave edilir. Tenceredeki su miktarı buğdayların üzerini geçecek kadar olmalıdır. Buğdaylar iyice piştikten sonra didiklenmiş tavuk eklenir ve pilav kıvamına gelinceye pişirmeye devam edilir. Son olarak tereyağı ilave edilir ve sıcak servis yapılır. İstenirse limon ile servis yapılarak daha farklı bir lezzet elde edilir ve hersenin daha açık renkli olarak sunumu gerçekleştirilebilir.

Buğdayın değirmende suyla dövülmesi sonucunda elde edilen Bafra Herselik Buğdayı aşureleriniz için özenle hazırlıyoruz.

YouTube
LinkedIn